Проекти

Проекти 2018-04-10T15:27:08+03:00

Проекти участвали в GYPSUM TROPHY

10th International Trophy, Прага 2016

Победител и носител на Grand Prix

Проект: Парижката филхармония /Philharmonie de Paris/

Изпълнител: Ile de France Plâtrerie

Парижката филхармония отваря врати през месец януари 2015 г. Представеният проект обхваща Симфоничната зала, известна като „Голямата зала” /Grande Salle/ Съоръжението, което е произведение на изкуството, се използва за държавни и международни симфонични оркестри. Залата е забележително архитектурно постижение  с капацитет 2 400 места.

Акустичният проект изисква отлична чистота на звука, в съчетание с висока степен реверберация, както и съществено странично отражение на звука. Решението е осъществено чрез система от плаващи балкони. Външната конструкция на Симфоничната зала е една изцяло асиметрична конструкция, изградена от гипс с височина до 26 метра, дебелина 10 см. и включващ 5,785 кубични звукови абсорбатори.

Коментар на член на журито: „Това е изключителен проект, който съчетава техническа форма със смайващ визуален външен вид.”

W. Marriott е 5-звезден луксозен хотел. Този нов луксозен хотел разполага с 585 стаи и се намира на несравнима локация в сърцето на оживеното предградие Andheri, в съседство с Международното летище на Мумбай. Всички 585 стаи за гости, както и банкетни зали, спа зони, фитнес зони и служебни помещения, са изградени със сустеми за акустичен комфорт и пожарна безопасност по международен стандарт. Гипскартон Gyproc/Rigips се използва за всички вътрешни стени, включително стени за мокри помещения. Използвани са също и различни специализирани плоскости за специфични решения.

Коментар на член на журито: „Отличното сътрудничество между екипа на Saint-Gobain и изпълнителя води до монтажа на множество специализирани решения и технически системи от гипскартон.”

Носител на наградата на Президента

Проект: Хотел J. W. Marriott

Изпълнител: INTERIORS DESIGNERS DECORATORS PVT LTD

Победител в категория Гипс

Проект: Католическата църква в Герстхайм

Изпълнител: WEREY & STENGER

На 25 ноември 2011 г. късо съединение в осветителната система на Католическата църква в Герстхайм, регион Алсаче, предизвиква катастрофален пожар. Унищожени са важни части от тази готическа църква, включително конструкцията на тавана и пода. Остават само стените. Заданието на Общината е повторно изграждане на църквата във вид идентичен на нейното състояние преди пожара. Задачата на Werey & Stenger се състои в реконструкция на тавана, т.е. оригиналните сводове на заострените арки. На базата на плановете и чертежите, намерени в архивите, архитекта възпроизвежда плана на църквата. Предвид сложността и размера на проекта, Werey & Stenger вземат решение за цифровизиране в триизмерен формат на съответната част от проекта. Това е високо-иновативен метод, който те съчетават с използването на традиционен похват, използващ гипсова мазилка с влакна. Резултатите са невероятни – оригиналните форми са перфектно възпроизведени и са успешно съчетани със съвременна декорация.

Коментар на член на журито: „Този проект за възстановяване използва високо-иновативен метод за съвременна технология на отливка за реконструкция на тавана на тази сграда след унищожителен пожар.”

Проектирана от Американския архитект Франк Гери, сградата на Louis Vuitton Foundation е част от политиката за патронаж на изкуствата и културата, възприета от дружествената група Louis Vuitton. Това е частна културна инициатива, чиято цел е промотиране на съвременно художествено творчество за широка международна публика. Този проект е сериозно архитектурно начинание, в което всеки етап от строителството измества границите на конвенционалната архитектура и е един от първите BIM („Сграден информационен модел”) проекти във Франция. BIM дава възможност за създаването на комплексните форми, произлезли от въображението на Франк Гери, от проектирането на сградата до монтажа на различните елементи на обекта и изискващи много тясно сътрудничество между различните екипи, работещи едновременно с общ триизмерен модел. Едно от основните предизвикателства е предоставянето на изолация с високи нива на  акустика. Изискването е за 71Db с критична честота < 5 Hz между техническите помещения и публичните зони. На Изпълнителя се налага да създаде индивидуално решение специално разработено за случая.

Коментар на член на журито: „Този проект представлява реален пример на силно партньорство между изпълнителя, подизпълнителя и екипа на Saint-Gobain за разработване на решения по поръчка.”

Победител в категория Гипскартон

Проект: Louis Vuitton Foundation

Изпълнител: ISOLATION 2000

Победител в категория Търговски обекти

Проект: Ресторант и лоби бар H’ugo’s

Изпълнител: Malerwerkstätten Heinrich Schmid GmbH & Co. KG

В центъра на град Щутгарт, в съседство с проект „Щутгарт 21” (изграждане на нова транзитна гара вместо съществуващия терминал), за по-малко от два месеца е изграден нов лоби бар. Проектът включва висока степен на креативност, както и технически познания относно необходимата акустична и противопожарна защита. Оптическите и техническите перфектни резултати представляват отличен пример за перфектно изграждане на обект с площ 520 квадратни метра. Изключителният дизайн на скулптурата на таваните е разработен в тясно сътрудничество с технически специалист от Rigips, който предоставя всяко едно от отделните заложени технически изисквания. Непрякото осветление подсилва необичайния изглед и възприятие на тавана. Освен това в една от стените е вграден аквариум с вместимост 3 500 литра. Конструкцията трябвало да бъде проектирана по такъв начин, че да поеме голямото тегло.

Коментар на член на журито: „Този проект представлява истински пример за творческа употреба на системи от гипскартон. Иновативният и футуристичен дизайн на пространството е въплътено нагледно, особено чрез необичайната скулптура на тавана със своите изключително „органични“ форми, изградени от гипскартон.”

Theater de Stoep се състои от две части: голяма театрална зала, с капацитет до 650 души и по-малко помещение с капацитет 200 души. В допълнение в сградата има офиси, кухненски площи, няколко съблекални, технически площи към театъра и акустично отделена рампа. Стените са проектирани с вдлъбнати и изпъкнали форми, пресичащи таваните, които също са проектирани в такива форми. Този конкретен дизайн, в съчетание с голямата височина, става възможен чрез използването на специфично проектирана носеща конструкция. Това, съчетано с високите изисквания за звукоизолация, пожароустойчивост и ниво на крайното покритие е предпоставка за един наистина предизвикателен проект.

Коментар на член на журито: „Този изпълнител успешно преодолява липсата на технически спецификации по своя проект като работи в тясно сътрудничество с общия изпълнител за проектиране на изключително комплексна конструкция за интериора на сградата чрез сложен сграден информационен модел BIM.”

Победител в категория Иновация и устойчивост

Проект: Theater de Stoep

Изпълнител: Accompli Afbouw BV

Победител в категория Жилищни проекти

Проект: Hochbau 21/BSC-Areal

Изпълнител: SA.MA Gipserei + Fassaden GmbH

Тази бивша предачна фабрика, която е регистриран исторически паметник, е с приблизителна възраст 180 години и е затворена за производство през 1990 г. С едновременна цел защита и ревитализиране на ценната строителна конструкция е изготвен генерален план за трансформация на този комплекс от 7 етажа в тавански помещения за живеене и за работа. След две години строителни работи, понастоящем сградата съдържа 23 тавански помещения, 5 работни пространства тип мансарди, както и 13 студиа. Основната работа с гипскартон е осъществена за таваните и преградните стени, както и техническите проводи. Сградата е със сертификат Minergie® – известна швейцарска енергийна марка. Измежду основните постижения на работата с гипскартон е запазването на историческото естество и стойността на сградата, с едновременно въвеждане на изцяло нов начин за нейното ползване, както и прилагането на високи стандарти за противопожарна защита и звукоизолация на старата сградна конструкция. Hochbau 21 е перфектен пример за тенденцията на трансформация на исторически и промишлени сгради в съвременни жилищни пространства.

Коментар на член на журито: „Това е изключителен проект, изпълнен с много висок технически стандарт, който показва изцяло иновативен начин на ползване на системи за сухо строителство за осъществяване на работи по комплексна реконструкция.”

Замъкът Montabaur е седалището на ADG, академията на немските кооперативи (Akademie Deutscher Genossenschaften) която е национален партньор на кооперативните банки и техните дружества в продължение на 40 години. За пръв път замъкът е споменат в документ през 959 г. До замъка се намира новата къща за гости „Coblenz“, която е собственост на хотелската компания „ADG“ с 4-звездна хотелска категоризация. Неконвенционално проектираният елиптичен тип строителна конструкция предлага 77 проектирани с изключително високо качество двойни стаи, разположени на 2 етажа. Всяко помещение е оформено по различен начин. Атриумът се простира на площ от два етажа и е завършен с голям стъклен покрив, с обща площ 300 кв. м. Много специфичните архитектурни идеи могат да бъдат реализирани с перфектно завършени системи за сухо строителство и най-високо ниво на изработка. В резултат хотелът е отличен образец на типичен немски хотелски интериор.

Коментар на член на журито: „Резултатът от тази изработка с изключително качество в хода на 8 месеца строителни работи е действително красива сграда, която се отличава с голямото внимание към детайлите.”

Победител в категория Нежилищни проекти

Проект: Хотел Schloss Montabaur

Изпълнител: G+K Trockenbau GmbH

9th International Trophy, Берлин 2014

Победител и носител на Grand Prix

Проект: Ghelamco Arena, Gent

Изпълнител: Genisol

Носител на наградата на Президента

Проект: Al Mafraq Hospital, Abu Dhabi

Изпълнител: Al Massa & International Décor

Победител в категория Гипс

Проект: Synagogue of Mulhouse

Изпълнител: Werey Plâtres et Staff

Победител в категория Гипскартон

Проект: German Theatre, Munich

Изпълнител: TM Ausbau GmbH

Победител в категория Иновация и устойчивост

Проект: Casino 2000, Mondorf-les-Bains

Изпълнител: Eschlimann

Победител в категория Жилищни проекти

Проект: Marsan Residence, Valladolid

Изпълнител: Audiotec Ingeniería Acústica

8th International Trophy, Лондон 2012

Победител и носител на Grand Prix

Проект: Zug Armory Transformation

Изпълнител: Dämmtech. Nottwil GmbH

Победител в категория Гипс

Проект: Yugoslav Film Archive Museum

Изпълнител: Arhi.pro

Победител в категория Гипскартон

Проект: T2 Dublin Airport

Изпълнител: Oakleaf Contracts Ltd.

Победител в категория Търговски обекти

Проект: The Aquatics Centre

Изпълнител: MPG Group

Победител в категория Иновация

Проект: Central Plaza Hotel

Изпълнител: Pro Instal SRL

7th International Trophy, Амстердам 2010

Zaha Hadid’s Bridge Pavilion – Saragossa, Испания

Офис сграда Батенберг – София, България

Grand Theatre de Bordeaux – Франция

6th International Trophy, Брюксел 2008

Agora Theater – Lelystad, Холандия

Graftworld – Berlin, Германия

Шоурум Lexus – София, България

5th BPB International Trophy, Мадрид 2006

Кемпински Гранд Ермитаж – Златни Пясъци, България

Auditorium Tenerife – Tenerife, Испания

The Law Court of Antwerp – Antwerp, Белгия

Delta Sport – Belgrade, Сърбия

4th BPB International Trophy, Рим 2004

Национален стадион В. Левски – София, България

Gran Hotel Domine – Bilbao, Испания

The Treasury Building – London, Великобритания

3th BPB International Trophy, Виена 2002

Ресторант Хоризон – Варна, България

Arcimboldi Theatre – Milano, Италия

Catholic University

2th BPB International Trophy, Билбао 2000

Arts Centre Bruckmühle

Konzerthaus – Wien, Австрия

1th BPB International Trophy, Париж 1998

The Guggenheim Museum – Bilbao, Испания